geschiedenis gebouw

Geschiedenis gebouw

Onze kantoren zijn ondergebracht in 2 van de 4 gewezen stallen op de site van de oude Veeartsenijschool in Kuregem.

Het plan van de site ontstaat in 1892 met de beslissing van de toenmalig minister van landbouw  Debruyn om de veeartsenschool, toen gekend als ‘École d’économie rurale et vétérinaire’ onder te brengen in Kuregem.  Onder leiding van architect Seroen worden 19 gebouwen opgetrokken in Vlaamse neo-rennaissance stijl in het begin van de jaren 1900.

Op het terrein van 3,5ha vinden de verschillende functies een onderkomen: stallen, kliniek voor grote en kleine dieren, centrale stookplaats, diverse laboratoria, leslokalen, autopsielokalen, administratie enz…).

 

VENAC-117

De veeartsenijschool blijft onafhankelijk functioneren tot de school in 1969 wordt opgenomen door de universiteit van Luik. In 1990 verlaat de veeartsenschool de site in Kuregem en verhuist de school definitief naar de Sart-Tilman campus in Luik. In hetzelfde jaar worden ook het park en de verschillende gebouwen geklasseerd door de commissie van Monumenten en Landschappen.

Vanaf 1990 raakt de site echter verlaten en aan zijn lot overgelaten. In 1999 wordt het administratieve gebouw aan de Veeartsenstraat aangekocht door de gemeente Anderlecht waarbij het nog tot 2008 zal duren tot een er een nieuwe bestemming aan het administratieve gebouw wordt gegeven. De overige gebouwen ten slotte krijgen vanaf 2004 een nieuwe bestemming als woningen en kantoren.